A H. A. (biologikus gyógyszerész) is elmondta, hogy azok a fájdalomcsillapítók, amik ilyen erősen hatnának, azok nem véletlenül tudnak úgy hatni…

Az emberek nem gondolnak bele, mit kell ahhoz bent tenni, hogy kikapcsoljam, a szervezet elsődleges jelzőrendszerét a fájdalmat.

Ki kell iktatni a vezérlést.

A fájdalom az idegrendszer válaszreakciója.
Az idegrendszer pedig fizikai szinten a vezérlőrendszer.
Valójában teljesen mindegy, milyen technológiával iktatom ki…
Általában az ingerület ávitelbe nyúlnak bele, pl az ionáramlást akadályozzák, zavarják meg, vagy az elektromos áram terjedését, neurotranszmitterek jeltovábbítását, stb.

De ez csak részletkérdés igazából.

Ez ugyanaz, mint a fogamzásgátlás.
A biológia egyik alapvető funkcióját akarják ilyenkoregakadályozni. Ma van tudásunk hozzá, hogyan. De attól még ára van. Mert a szervezetben mindennek oka, célja és értelme van. Vagyis, ha beavatkozom, akkor az kihat az egész rendszerre és mivel funkciója van annak a folyamatnak, amit ki akarunk iktatni, ezért ára, következménye is van.

– Az hatóanyaggal történik?

– Nem egészen. Az elv számít.

– Ha tisztában vagyunk a testünkben zajló folyamatokkal, akkor befolyásolni tudjuk őket. Megtalálhatjuk azokat a     pontokat a folyamatban, ahol kapcsolódni tudunk és ezzel már ténylegesen képesek vagyunk befolyásolni a működést. Pl. Láz.
Ha tudom azt, hogy az agy hőközpontja emeli meg a testhőmérsékletet azért, hogy elszaporítsa majd megtizedelje a mikroorganizmusokat, a végén pedig a verejtékezéssel kivezessen a szervezetből olyan anyagokat, amire már nincs szüksége, akkor nem a testet fogom hűteni.
A fejet fogom egy langyosnál melegebbel (nem forró, de meleg) borogatni, hogy rávegyem a hőközpontot, úgy érzékelje, elérte a kívánt hőfokot, így ő fogja elkezdeni csökkenteni a testhőmérsékletet. Míg, ha a testet hűtöm, akkor logikusan az agy tovább emeli a hőmérsékletet, hogy elérje azt a hőfokot, ami a célja volt.
Tehát a folyamat ismeretében találtunk egy olyan kapcsolódási pontot, ahol a beavatkozás a szervezet saját mechanizmusára épül. A szervezet saját intelligenciáját használjuk, mégis befolyásoltuk.

– És  a fájdalomnál mit lehet tenni?

– Az a fájdalom jellegétől, az érintett szövettől és az intenzitástól függ.
Pl. középfülgyulladásnál attól fáj a fül, hogy gyulladás és váladék megduzzadása feszíti a dobhártyát vagy egyéb érintett szöveteket.
Ilyenkor egy tűszúrás elég ahhoz, hogy kilyukasszuk a dobhártyát, amin keresztül kifolyhat a genny, így lecsökken a nyomás, azonnal szűnik meg a fájdalom.

– Ezért szoktak felszúrni gyerekkorban, igaz?

– Igen. Csak nem szitává kell alakítani a gyerek fülét, hanem kommunikálni, odafigyelni, meghallgatni és segíteni abban, hogyan oldja a konfliktusait és ahelyett, hogy minket követne, inkább fel se vegye ezeket a helyzeteket.
1-2 felszúrástól nem lesz senkinek baja.
De a kezelés/terápia soha nem egyenlő a megoldással.
Nem helyettesíti az emberi kapcsolódást.
Nem is dolga…

Hozzászólások