A láz, ma tudjuk jól, hogy a szervezet saját mechanizmusa. Az agyunk hőközpontja emeli meg a testünk hőmérsékletét, – van, amikor az egészet, van, amikor csak helyileg – hogy az elszaporodott mikroorganizmusokat vissza tudja tizedelni, a megváltoztatott környezeti körülmények hatására, mint amilyen a hőmérséklet.

A köztudatban a láz nagysága és a testi folyamatok intenzitása között párhuzam van húzva. Tehát azt gondoljuk, mert mondjuk a médiából, az oktatásból ezt a tájékoztatást kapjuk, hogy a magas láz, komolyabb, súlyosabb testfolyamatot és tüneteket jelent, mint mondjuk a hőemelkedés.

A valóságban azonban, amit az orvosoknak megtanítanak az egyetemeken, a kettőnek semmi köze egymáshoz. A normál, egyensúlyi testhőmérsékletünkön kívül 4 szint van. Van az, amikor csökken a hőmérsékletünk, ilyenkor tudunk akár hibernálódni, és van 3 hőmérséklet tartomány, amik átfedésben vannak. Ezeket az határozza meg, hogy éppen milyen típusú mikroorganizmus szaporodott el a szervezetben. A gombák dolgoznak a legalacsonyabb tartományban, átfedéssel, de a következő sáv a baktériumoké, majd szintén átfedéssel a vírusok zárják a sort. Tehát az, hogy milyen magas a testhőmérsékletem, vagyis a lázam, nem a folyamat intenzitását, “súlyosságát” határozza meg. Sokszor még a tüntek intenzitását sem. Van olyan, hogy valaki már 37,9-nél az ágyat nyomja, van, aki 40 foknál is vígan elvan. Erre persze kitaláltuk, hogy az egyik “erősebb”, a másik “gyengébb”. Nos, ez csak a mi emberi kisebbrendűségi komplexusunk kompenzáló játéka, a biológiához semmi köze. Míg az elsőnek egy komolyabb, intenzívebb, tehát energiaigényesebb folyamat zajlik a testében, addig a másiknál egy enyhe folyamat zajlik, csak olyan szövetek érintettek benne, ahol a vírusok a kompatibilis mikroorganizmusok, így a megtizedelésüknél egy jóval magasabb testhőmérsékletre van szükség.

Ezeket figyelembe véve, már tudjuk, a láz nem betegség, “okozónak” pedig végképp nem tarthatjuk. A láz egy olyan kísérő jelenség, folyamat, ami az elváltozás végén a regenerálódási és tisztulás folyamatoknak az alapját képezi. Pl ugye 2 fázisból áll, az első, amíg megy fel a lázam, az kell ahhoz, hogy beállítsa az agy azt a biológiailag optimális hőmérsékletet, ami minimálisan szükséges a mikroorganizmusok visszacsökkentéséhez, majd utána a másik fele a láznak az, amikor izzadunk, ilyenkor szépen már megy le a lázunk, ilyenkor pedig a verejtékezéssel, gyakoribb vizelési ingerrel távoznak a szervezetből azok az anyagok, amikre már nincsen szüksége.

Tehát a láz biológiailag értünk van, meg van az oka, célja és értelme. Azért tud kialakulni a szervezetünkben. Egy precíziós szabályozó mechanizmus egy adott helyzetre válaszként.

Hozzászólások

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?